SL G La Dou
Distància: 11 quilòmetres
Temps aproximat: 5 h.
Punt de sortida i d’arribada: Coll de la Bena (1450 m.)
Llocs d’interès: Coll de la Bena, Prats d’Escriga, Bauma del Bisbe, la Dou del Bastareny, Sant Martí del Puig i fons de Gisclareny.
Bibliografia: Tríptic de l’Ajuntament de Gisclareny
Cartografia: Moixeró – La Tosa 1:25.000 de l’Editorial Alpina
L’itinerari permet contemplar la riquesa i diversitat de la vegetació de la zona, com el pi roig, l’avellaner i el boix grèvol entre altres espècies, com també un paisatge de gran bellesa, principalment a l’àrea dels prats d’Escriga, des d’on podem veure les serres del Cadí i d’Ensija i el Pedraforca. La ruta ens porta al naixement del riu Bastareny i a la bauma del Bisbe, cova antigament habitada. La primera hora i mitja de caminada ens acosta a la Dou (945 m.) el punt més baix de la ruta. Sant Martí del Puig, els prats de l’Escriga, la font de Gisclareny són les zones per on passarem al llarg d’aquesta excursió fins arribar novament al coll de la Bena.
SL I La Voltrera
Distància: 6 quilòmetres
Temps aproximat: 2 h. i 30’
Punt de sortida i d’arribada: Coll de la Bena
Llocs d’interès: Coll de la Bena, font de Gisclareny, i baga Voltrera.
Bibliografia: Tríptic de l’Ajuntament de Gisclareny
Cartografia: Moixeró – La Tosa 1:25.000 de l’Editorial Alpina
É s un itinerari amb magnífiques panoràmiques de la vall del Bastareny i de la Serra del Moixeró. Tan sols 30 minuts després d’haver iniciat la caminada travessarem un bosc de pi roig on, si estem en silenci, potser podrem observar algun isard o sentir el repicar del pigot. Des del coll de la Bena, el camí ens porta per la baga Voltrera, continua per sota la Roca d’en Bosc, passa per la font de Gisclareny i, finalment, arriba al coll de la Bena.
SL S El Pinar
Distància: 4 quilòmetres
Temps aproximat: 1 h. 30’.
Punt de sortida i d’arribada: Plaça de l’Ajuntament de Gisclareny
Llocs d’interès: coll de la Serra, coll de Jovell.
Bibliografia: Tríptic de l’Ajuntament de Gisclareny
Cartografia: Moixeró – La Tosa 1:25.000 de l’Editorial Alpina
Aquest recorregut quasi no presenta desnivells, la qual cosa la fa apte per a tots aquells que vulguin iniciar-se en les excursions a la muntanya. Primer s’enfila a Cal Martinet i al coll de la Serra per després baixar fins al coll de Jovell i, finalment, arribar a la plaça de l’Ajuntament. Al llarg de la ruta trobarem principalment paisatges molt atractius, des de la serra d’Ensija fins a les vistes de Saldes, Maçaners i el Pedraforca.
SL C El Comabona
Temps aproximat: 5 h.
Punt de sortida i d’arribada: revolt de després del coll de la Bauma
Llocs d’interès: Coll de la Bauma, el Grau, puig dels Terrers, coll de Tancalaporta, Comabona
Bibliografia: Tríptic de l’Ajuntament de Gisclareny
Cartografia: Moixeró – La Tosa 1:25.000 de l’Editorial Alpina
La ruta comença en una pista forestal, a la dreta de la carretera, que està tancada amb una barrera. A uns 100 metres surt un camí a l’esquerra que es va enfilant per dins del bosc (Clot de la Pleta de l’Olla). Tot seguit arribem al Grau, lloc amb poca vegetació, on tindrem una increïble vista de la cara nord del Pedraforca, la serra d’Ensija, la vall del riu de Saldes, Gisclareny, la vell del Bastareny,... Seguim a l’esquerra creuant el prat per sobre de les restes d’una cabana de pastors. Anem pujant fent ziga-zaga i sortim al cap del Grauet. Aquest indret és un mirador sobre la vall de Monnell, la serra de la Moixa, el Moixeró el Pedró dels Quatre Batlles (Tosa, el Puigllançada,... Seguirem a l’esquerra i en diagonal, i arribarem a la Pleta de la Guilla; si procurem anar en silenci tindrem la possibilitat de veure algun ramat d’isards pasturant per aquesta zona. Continuarem pujant i passarem per l’esquerra del Puig del terrers, sortirem al coll del Tancalaporta i enfilarem Comabona per la part est fins al cim.
La tornada la farem pel clot de Comabona, i acabarem a la pista forestal prop d’on havíem començat l’itinerari.
SL L Coll de Bauma
Temps aproximat: 1h. i 30’
Punt de sortida i d’arribada: coll de la Bena
Llocs d’interès: coll de la Bena, coll de la Bauma
Bibliografia: Tríptic de l’Ajuntament de Gisclareny
Cartografia: Moixeró – La Tosa 1:25.000 de l’Editorial Alpina
Al Coll de Bauma, agafarem la pista del mig en direcció al torrent. Abans d’arribar-hi trobarem, a mà esquerra del camí, dos forats que són antics forns que s’havien fet servir per fer teules. Després agafarem el camí de l’esquerra que va pujant per dins del bosc, que més endavant travessa un torrent d’aigües clares i riques en fauna i que puja per la seva dreta. Quan gairebé arribem al coll de Bauma ens trobarem la font de Coll de Bauma i uns fogons preparats per poder gaudir d’un dia d’esbarjo. També veurem una bassa protegida amb un tancat: és un dipòsit d’aigua per utilitzar en cas d’incendi. Continuarem pujant una mica més i ja arribarem al coll. Creuarem la pista forestal i ens desviarem cap a l’esquerra per dins d’un bonic bosc, on podrem veure dues espècies de pi: pi roig i pi negre. Ens anirem enfilant fins a arribar a un coll on novaments ens tronarem a desviar a l’esquerra per aquest tram. Si mirem a la dreta del nostre recorregut veurem reflectits en algun pi els treballs realitzats pel pigot garser o negre. Planejarem fins a trobar la pista forestar que abans havíem creuat a coll de Bauma i ja no la deixarem fins a arribar al coll de la Bena, on havíem iniciat l’excursió.
SL A Turbians
Temps aproximat: 3 hores
Punt de sortida i d’arribada: Cruïlla de la carretera de Giscalreny amb Sant Miquel de Turbians
Llocs d’interès: Mirador Albert Arilla, Sant Miquel de Turbians, coll de Turbians, coll de la Culledassa i coll de l’Escriga.
Bibliografia: Tríptic de l’Ajuntament de Gisclareny
Cartografia: Moixeró – La Tosa 1:25.000 de l’Editorial Alpina
Sortirem per la pista forestal en direcció Sant Miquel. Passarem pel mirador Albert Arilla i més endavant deixem la pista per agafar un corriol que ens portarà a un prat amb vistes al Pedraforca, Comabona,... A la dreta d’aquest pla hi ha l’església de Sant Miquel (es pot visitar). En aquest punt, al coll de Sant Miquel, el camí tomba a l’esquerra i passa per una zona d’alzines i roures. Més endavant el camí s’obre i passem per una feixa on hi ha una petita colònia de trèmols; al cap de poc sortim a una pista, continuem a la dreta; una mica més endavant agafem un trencant a l’esquerra en direcció a cal Ralé. Per sota de la casa i en direcció est, el camí va pujant per una zona de bosc. Arribem a un punt on el camí va a parar a una pista; la seguim un tros i, tot seguit, agafem un caminet que surt a l’esquerra i passa per una font; la font de Cal Pere Vilella. El camí s’enfila pel bosc fins a sortir al coll de Turbians. Del coll hem d’anar en direcció a la Roca Tiraval. A cinc minuts del coll deixarem aquest camí i agafarem un corriol a l’esquerra que va pujant pel bosc fins arribar al coll de la Culledassa. A partir d’aquí, el camí va carenejant; si ens acostem a la cresta, veurem una impressionant vista de la vall de Bastareny. Arribem al cap del Cau. Aquí ens tirem una mica a la dreta i passem pel costat d’una bassa; continuem carenejant, passem per la plana del Cau; a partir d’aquest punt el camí va baixant. Passarem per les runes d’una casa (la Portella). Poc després arribarem al coll de l’Escriga, i d’aquí, per la carretera, fins al punt de sortida.
SL R L’alzina
Temps aproximat: 3h. i 30’
Punt de sortida i d’arribada: Pista forestal cap a Sant Miquel de Turbians
Llocs d’interès: Sant Miquel de Turbians, font d’Abaix, roureda de Coma Escura i coll de Turbians.
Bibliografia: Tríptic de l’Ajuntament de Gisclareny
Cartografia: Moixeró – La Tosa 1:25.000 de l’Editorial Alpina
Sortim de la cruïlla de Sant Miquel de Turbians, passem pel grau del Capellà i, abans d’arribar a l’església, tombem a l’esquerra. Anem baixant fins al coll del Cap de les Barreres; a la dreta ens queda el Pedraforca i l’església de Sant Miquel de Turbians. Baixem fins a la pista que ens porta al veïnat de Vilella, passant per entre les masies del Paradís i cal Ponet.
Seguim direcció est, trobem un saltant d’aigua, la font d’Abaix, i continuem fins que s’acaba la pista, a la devesa del Bous. Aquí tornem a agafar un camí per dins del bosc. Al cap de pocs metres, el camí es bifurca; agafem el de l’esquerra i pugem fins al cap del Grapis. Aquí el camí baixa fins a l’obaga de Costa Freda. Trobem una cruïlla de camins i agafem el de la dreta, que va tot planer; passem per un lloc on s’ha d’anar alerta, perquè a la dreta hi ha una gran cinglera. Continuem direcció est, canviem de vessant i veiem la vall de Saldes i Vallcebre, la casa de cal Noguera i la roureda de Coma Escura. Seguim el llom de la muntanya i passem per sobre de ca l’Estevenó. Continuem en direcció a cal Noguera, on podrem veure una alzina centenària molt a prop de la casa. A partir d’aquí el camí comença a pujar. En deixem un de ben marcat a la dreta, continuem a l’esquerra i aviat tombem a la dreta. El camí s’endinsa per dins d’un Clot que, amb un fort desnivell i fent ziga-zagues, arriba a una zona de conreus i a la masia de Roca de Cans. Passem per la part de baix de la casa entrem dins del bosc i sortim al coll de Turbians. Un cop som al coll, seguim la pista forestal fins a arribar a l’inici del recorregut.
SL E Els Estanys
Temps aproximat: 1h. i 15’
Punt de sortida i d’arribada: Font de Gisclareny
Llocs d’interès: Font del Gisclareny, engorjat de la Pinyera, cinglera del Grau, la Canalassa, el Passant del Grau, restes del castell de Fener i el roc Donzell
Bibliografia: Tríptic de l’Ajuntament de Gisclareny
Cartografia: Moixeró – La Tosa 1:25.000 de l’Editorial Alpina
Sortim de la font de Gisclareny per la carretera fins al coll de cal Jovell. Seguim la pista en direcció sud i al cap de deu minuts arribem a la collada del Mateu. Entrem al bosc de pi, fins a arribar a una roureda, l’Alou. Continuem per la pista fins al Coll de Jou. Aquí agafem un caminet per dins del bosc, en direcció est. Arribem a les runes de cal Paxena, sortim a un espai obert i passem per unes altres runes de la casa dels estanys. Continuem en direcció est, des d’on veiem Sant Miquel de Turbians i el veïnat de Vilella; a la dreta ens queda l’engorjat de la Pinyera. Al cap de poc, on el camí fa un gir a l’esquerra, ens fiquem dins l’obaga, i fem un canvi de panoràmica: just davant ens queda cal Ros, a la dreta les cingleres de la Balma, a sota cal Caçador i més a la dreta el veïnat de Vilella. Continuem, ara per dins des bosc; a la dreta hi ha la cinglera del Grau i més a la dreta la Canalassa. Trobem un conglomerat de pedra tosca. Creuem cap a la dreta, per sota d’aquesta pedra, i arribem a un coll, el Passant del Grau. Fem un gir a l’esquerra, al costat d’una muralla de roca natural, fins que trobem el Pas del Grau. Al davant veiem la casa de cal Ros i les restes del castell de Fener. A partir d’aquí, el camí va pujant per una zona de boixeres on s’intercalen grans roques amb orella d’ós i matolls de galzeran. Aviat veurem a la nostra dreta una pedra molt gran, el Roc del Donzell. Continuem pujant i arribem a l’inici de l’itinerari.
SL N La Solana
Temps aproximat: 2h. i 15’
Punt de sortida i d’arribada: coll de la Bena
Llocs d’interès: coll de la Benabac de la Rentadora, planell de l’Avellanosa, cap de la Roca Roja
Bibliografia: Tríptic de l’Ajuntament de Gisclareny
Cartografia: Moixeró – La Tosa 1:25.000 de l’Editorial Alpina
Sortim del coll de la Bena i agafem la pista forestal del mig en direcció al torrent. Deixem la pista i agafem un camí a mà dreta. Passem pel costat de l’estació meteorològica i continuem en direcció al torrent. Trobem un antic camí de ròssec, passem pel bac de la Rentadora i creuem el torrent. Continuem el camí, per dins del bosc, i creuem un altre torrent. Pugem en direcció est. Deixem el camí de la dreta i seguim pujant per de l’esquerra. Sortim a un pla, el planell de l’Avellanosa. Continuem amunt i, al final d’aquest espai més obert, robem una curiosa escletxa a l’esquerra del camí. Passem per un lloc obert i veiem, a la nostra dreta, el coll de la Bena i, al fons, la serra d’Ensija. Més endavant trobem un altre punt amb poca vegetació, des d’on es veu la vall de Murcarols. Caminem cap l’est fins a un prat, l’Era Vella. Ben aviat sortim a la carena, on tenim una bonica vista de la serra de la Moixa, la Cambra i, a l’esquerra, el pas del Bou. Continuem a l’esquerra per la carena, passem ples planells de la Solana i arribem al pas de la Solana. Des d’aquí seguirem planejant en direcció a ponent, amb el Pedraforca al davant. Poc després, fem una forta baixada i arribem a una pista oberta; som al cap de la Roca Roja. Continuem per aquest pista fins al coll de Balma. A partir d’aquí seguim la ruta L i tornem al coll de la Bena.
SL Y Coll de la Bena
Temps aproximat: 2h. i 15’
Punt de sortida i d’arribada: coll de la Bena
Llocs d’interès: coll de la Bena, pla de la Voltrera
Bibliografia: Tríptic de l’Ajuntament de Gisclareny
Cartografia: Moixeró – La Tosa 1:25.000 de l’Editorial Alpina
Aquesta ruta, igual que la de la Voltrera, comença al coll de la Bena. Bona part d’aquest recorregut coincideix amb l’altra ruta. La primera part és una forta pujada però, per sort, no gaire llarga. Poc després el camí ja se suavitza i continua planer, amb boniques vistes del Puig Terrers, la serra de la Moixa, el Moixeró, el massís de La Tosa, el Puigllançada,... De nou, una altra pujada amb força desnivell i aribem al pla de la Voltrera. Ara canviem de vessant, passem al vessant sud, des d’aquest lloc podem gaudir d’una vista excel·lent de la vall de Gisclareny, el Pedraforca, la serra d’Ensija,... A partir d’aquest punt, continuem a la dreta seguint per la carena, i agafem un camí en direcció oest. Anem perdent alçada fins a arribar a la carretera, al veïnat del Coll de la Bena, lloc on hem començat l’excursió.
Comentaris