Alt Berguedà
  • Inici
  • Mapa web
  • Contacte
  • Català
  • Español
  • English
  • Français

Senderisme :: Itineraris recomanats:: De Saldes a Gresolet
  • Envia per Email
  • Imprimeix la pàgina

De Saldes a Gresolet

Imatges relacionades
De Saldes a Gresolet
De Saldes a Gresolet Obrir imatge en nova pestanya (per imprimir)

Gresolet
Gresolet Obrir imatge en nova pestanya (per imprimir)

avis
avis Obrir imatge en nova pestanya (per imprimir)

Saldes té dos atractius de primer ordre: el Pedraforca i Gresolet. Aquesta ruta us permetrà veure diferents perspectives de tots dos. L’anada es fa pel camí de la Costa, l’antic camí que unia Gresolet i Saldes, de gran bellesa. La tornada baixa per la carretera de Gresolet fins a cal Bessó. Abans de començar aquesta ruta i les altres de Saldes proposades en aquesta sèrie, us recomanem consultar el llibre citat en la bibliografia que trobareu a les oficines de turisme de la zona.

Descripció

La ruta s’inicia a la plaça Pedraforca de Saldes. Cal que aneu en direcció a l’església, la deixeu a mà esquerra i continueu avall fins a trobar el camí de la Canalassa on veureu el cartell d’inici.

Si seguiu les marques verdes i blanques arribareu al castell de Saldes en el qual recentment s’han portat a terme treballs de consolidació i estudi de les parts més ben conservades. L’element més espectacular és la base d’una torre, amb unes grans espitlleres i una sala amb volta de pedra apuntada. Cronològicament, cal situar-la entre els segles XI i XII amb reformes del XIX o XV. L’església del castell, dedicada a Santa Maria, és un petit edifici d’una sola nau rectangular amb un absis a la part de llevant; no cal observar-la amb gaire atenció per adonar-se que ha patit molt en la seva dilatada història: l’absis deformat i l’espadanya descentrada són testimonis de reformes que tenen el seu origen en els cataclismes de la història.

Quan abandoneu el castell, baixareu fins a una petita vall que havia estat conreada fins no fa gaires anys. Són remarcables les feixes que limiten els camps: tones de roques que durant generacions es van anar apartant per netejar la terra de conreu. El camí passa per un laberint en què cal estar atent per no perdre els senyals.

Seguireu pujant fins a trobar la casa de la Costa, típica casa de pagès de muntanya amb els seus annexos al voltant; Tres plantes: les quadres a la planta baixa; la cuina, el forn, la sala i les habitacions al primer pis, i el graner a les golfes. Al costat de la casa hi ha la pallissa amb l’era al seu davant. Al costat d’aquests elements, en una raconada, hi ha una petita font recentment arranjada. Aquesta casa presenta la tipologia bàsica que es popularitzà a partir del segle XVI a la muntanya.

El camí continua cap a Gresolet una mica enlairat respecte de la casa. Observeu les altes i allargassades parets de pedra seca que adaptaven els grans pendents de la muntanya per fer-los aptes per al conreu.

A partir del punt anomenat el Forat del Llop, el camí entra a l’indret més feréstec, passa per sota el mirador del Pedraforca i continua flanquejant les torrenteres que solquen el vessant nord del Pedraforca. Les panoràmiques que ofereixen els petits miradors que es troben al creuar les carenes són impressionants.

El camí acaba a la pista que, per l’esquerra, us portarà al santuari de Gresolet, un dels indrets més emblemàtics de la comarca; enlairat respecte de la vall, té al davant el gran bosc de Gresolet, on hi ha l’avetosa més gran del Berguedà, en el seu límit superior la corona calcària que forma el vessant nord del Pedraforca. L’indret és documentat des del segle XIII tot i que de l’estructura romànica original de l’església no en queda res, a conseqüència de les reformes que cíclicament s’han fet en aquest indret.

Per retornar cap a Saldes haureu de seguir la pista fins a la cruïlla de cal Bessó (SL 9). Tot i que és pista i que a l’estiu és bastant transitada, tindreu l’aigua de la riera de Gresolet per companya. La riera i les vistes són suficients per compensar les molèsties que pugui causar el tràfic rodat. El camí va passant per diverses cases: Anorra, cal Pistraus i cal Camp d’en Jou a l’esquerra, i el Casalot a la dreta. Mireu les feixes que hi ha a la costa de darrere les cases: tanta feina per tan poc rendiment !

Abans d’arribar a cal Ferrer la ruta trenca cap a la dreta, inicialment per una pista oberta de nou que enterra el camí original, fins passada la casa de cal Bessó que es veu a sota. Després de passar la pista, la verdor del torrent de cal Bessó i una forta pujada us retornaran novament a Saldes.

Itinerari recomanat per:Distància 12 Km.
Número de ruta 4
Punt d'inici Plaça Pedraforca de Saldes.
Zona Saldes
Temps aproximat 4 hores.
Senyalització Marques verdes i blanques en tot el recorregut.
Aparcament Aparcament de la plaça.
Bibliografia Saldes, 15 rutes a peu. Ajuntament de Saldes. / Catalunya Romànica, volum XII, El Berguedà.
Punt de final Plaça Pedraforca de Saldes.
Altitud màxima 1277 m.
Cartografia El Berguedà 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya / Serra del Cadí-Pedraforca 1:25.000. Editorial Alpina.
Recomanacions Com que convergeixen diverses rutes, cal tenir present en tot moment quina seguiu i fer atenció al número dels senyals.
Observacions El Consorci de Turisme de l'Alt Berguedà no es responsabilitza dels accidents o danys que puguin patir els usuaris durant la realització d' aquesta ruta així com tampoc de les deficiències de senyalització que, ocasionalment, hi puguin haver
Població Saldes

Documentació adjunta

Cultura

Natura


Centra els elements al mapa

Comentaris

Afegir Comentari